Preferam administrarea transdermala a testosteronului deoarece atinge valorile dorite cu impact minim pe analizele de sange, in special profilul lipidic; usuram functia hepatica de a metaboliza si evitam dozele suprafiziologice neprevazute.
Pentru a administra testosteronul in siguranta monitorizam atat valoarea totala dar si fractia lui libera din sange astfel incat sa ne incadram in limitele de referinta.
Inaintea administrarii, TOATE pacientele vor beneficia de consultatie de specialitate si investigatii paraclinice si imagistice complete necesare in vederea stabilirii indicatiei de tratament, evaluarea statusului de sanatate si a potentialelor contraindicatii.
Reactiile adverse pot aparea in cazul administrarii oricarei medicatii insa terapia se instituie intotdeauna in siguranta punand in balanta beneficiile vs riscuri.
Potentiale reactii adverse trebuie cunoscute si sunt discutate cu pacientele in cadrul primei consultatii pentru urmarirea lor adecvata:
🚩 Masculinizante
🚩 Afectare hepatica
🚩 Afectare cardio-vasculara
🚩 Afectarea parametrilor lipidici
🚩 Cresterea densitatii cu proliferare mamara; mastalgii (dureri mamare)
🚩 Slabiciune, ameteala
🚩 Edeme
🚩 Piele grasa, uleioasa
📍 Acnee
📍 Hirsutism (pilozitate excesiva)
📍 Alopecie (caderea parului)
📍 Clitoromegalie (dezvoltarea excesiva a clitorisului)
📍 Pilozitate la nivelul fetei, subtierea parului capilar
Primele efecte benefice in ceea ce priveste cresterea dorintei si performantei sexuale apar in decurs de o luna de la inceperea tratamentului, cand are loc si primul control, ulterior la fiecare 6 luni.
Menopauza nu inseamna finalul vietii sexuale satisfacatoare. Inseamna reinventarea ei si atingerea echilibrului bunastarii fizice si psihice cu ajutorul hormonilor.