Reproducerea umană asistată Crioconservarea ovocitelor (social freezing): cand apelam la aceasta metoda si care sunt pasii?
Este procesul prin care ovocitele unei femei sunt extrase in urma stimularii ovariene, congelate și depozitate pentru utilizare ulterioară. Astfel se păstrează fertilitatea unei femei intr-un anume moment al vietii acesteia, astfel încât să poată avea opțiunea de a amana si obtine o sarcina sanatoasa la momentul considerat oportun.
Ce este crioconservarea ovocitelor (ovulelor)?
Se mai numește social freezing și reprezintă conservarea ovocitara de cauze non-medicale. Prezervarea fertilitatii poate fi si in scop medical (de exemplu la pacientele cu neoplazii ce urmeaza sa efectueze tratament chimio/radio sau paciente care urmeaza sa efectueze o interventie chirurgicala cu afectare ovariana si potentiala reducere a rezervei ovariene).
Motivația principală pentru crioconservarea ovocitelor in scop social este de a oferi femeilor mai mult control asupra opțiunilor vietii reproductive. Este relevant pentru cele care ar putea să nu fie pregătite să întemeieze o familie din diverse motive, la varstele considerate optime pentru obtinerea unei sarcini (25-30 ani)
✓ pot fi in plina ascensiune profesionala
✓ absenta unui partener
Cel mai mare avantaj al social freezing-ului ramane posibilitatea de a obtine o sarcina cu ovocite proprii la varste mai inaintate (de exemplu peste 42-43 ani daca se doreste) avand un risc mai mic de anomalii cromozomiale asociate cu aneuploidia ovocitara datorata inaintarii in varsta. De asemenea pacientele trebuie consiliate si referitor la ce potentiale complicatii pot fi pe perioada sarcinii la o varsta avansata (diabet gestational, hipertensiune, nastere prematura, nastere prin operatie cezariana).
Procedura implică stimulare ovariana cu medicatie specifica (gonadotropine) pe o perioada de aproximativ 10 zile, pentru a produce cat mai multe ovocite în cursul unui ciclu menstrual, care sunt apoi extrase prin punctie ovariana (sub anestezie) și crioconservate. Se aleg pentru crioconservare acele ovocite care sunt mature. Când femeia decide că este pregătită să conceapă, ovocitele vor fi dezghețate si fertilizate prin utilizarea probei de sperma, pentru a crea embrioni. Un embrion va fi transferat in uter si restul se vor congela.
Este important de reținut că, deși social freezing-ul poate fi o opțiune viabilă pentru păstrarea fertilității, nu este o garanție a unei sarcini viitoare. Ratele de succes depind de diverși factori, in special de vârsta femeii la momentul crioconservarii, implicit de calitatea ovocitelor si diferite alte afectiuni medicale asociate.
Social freezing-ul a câștigat popularitate în ultimii ani, pe măsură ce tendințele societăţii se schimbă, iar femeile amână tot mai mult obţinerea unei sarcini din motive personale și profesionale.
Factori determinanti în ceea ce priveşte succesul procedurii de crioconservare a ovocitelor:
Vârsta: Succesul procedurii este de cele mai multe ori legat de vârsta femeii la momentul crioconservarii ovocitelor. Vârsta limită pentru social freezing poate varia în funcție de politicile interne ale clinicilor de fertilitate. Nu există o vârstă limită standardizată, universală și este adesea determinată de recomandările specialiștilor în reproducere umana asistata in functie de mai multi factori. Calitatea și cantitatea ovocitelor unei femei scad pe măsură ce înaintează în vârstă, influențând probabilitatea obţinerii unei sarcini viabile. Asadar este important ca pacienta sa fie consiliata corect despre sansele de a obtine o sarcina ulterior, in functie de numarul total de ovocite recoltate. Cele mai multe ghiduri si societati discuta varsta de 38 ani ca fiind o potentiala limita pentru crioconservare.
Insa, momentul optim pentru ca o femeie să-și crioconserve ovocitele, cu o rată de succes mai mare, este sub 35 de ani, deoarece după această vârstă, calitatea și numărul de ovocite scad. Crioconservarea la o vârstă mai mica poate minimiza numărul de cicluri necesare pentru a obține suficiente ovocite și pentru a beneficia de cea mai buna calitate a lor. Sondajele au raportat cel mai adesea vârste cuprinse între 36 și 38 de ani la momentul crioconservării. S-au raportat beneficii atunci când crioconservarea este efectuată între 32 și 37 de ani.
Rezerva ovariană: se referă la cantitatea ovocitelor unei femei. Evaluarea rezervei ovariene poate fi determinată folosind hormonul anti-Müllerian (AMH) sau numărul de foliculi antrali masurat ecografic (AFC). Este esentiala in a putea prezice un numar aproximativ de ovocite care pot fi extrase si cate proceduri de stimulare ar fi necesare pentru a atinge numarul optim de ovocite pe categorie de varsta.
Înțelegerea procesului si succesiunea pasilor:
- prima consultatie la o clinica de fertilitate (istoric medical, examinare, ecografie, discutie)
- efectuarea analizelor necesare din baremul medical pentru a ne asigura ca pacienta este in stare deplina de sanatate sau pentru corectarea anumitor elemente inaintea procesului de stimulare
- stimulare ovariana cu medicatie specifica
- punctia ovariana cu colectarea ovocitelor
- congelarea ovocitelor
Circumstanțele individuale și istoricul medical al pacientei joacă un rol semnificativ în a determina dacă este un candidat potrivit pentru social freezing. Acest lucru se stabileste la prima consultatie.