Reproducerea umană asistată De la diagnosticul de infertilitate la procedura FIV - Prima consultatie
Fertilizarea in vitro (FIV) este o procedura de reproducere umana asistata menita sa trateze infertilitatea de cuplu, avand ca scop obtinerea unei sarcini sanatoase. Procedura se poate efectua folosind propriile ovocite si sperma partenerului sau in cazuri particulare, poate implica ovocite si/sau sperma de la donator.
Daca te afli acum pe blogul meu si citesti acest articol inseamna ca probabil te confrunti deja cu diagnosticul de infertilitate si printre optiunile propuse de catre medicul specialist se regaseste fertilizarea in vitro (FIV), sau doresti sa te programezi pentru o prima consultatie pentru ca:
- Ai sub 35 de ani si incerci sa obtii o sarcina de cel putin 1 an
- Ai peste 35 de ani si incerci sa obtii o sarcina de mai mult de 6 luni
- Partenerul a efectuat o spermograma care a iesit modificata
- Ai efectuat analiza care reflecta rezerva ovariana si a iesit o valoare scazuta
- Ai peste 30 de ani si nu planuiesti o sarcina in viitorul apropiat sau nu ai un partener la acest moment si iei in considerare crioprezervarea de ovocite (social freezing)
- Ai primit un diagnostic medical nefavorabil si doresti sa afli ce optiuni de prezervare a fertilitatii sunt in cazul tau
Cum incepe acest proces?
Prima consultatie are rolul sa evalueze cuplul infertil si tinteste catre identificarea cauzei infertilitatii.
Discutia medicala amanuntita (numita si anamneza) este ESENTIALA.
Istoricul medical al partenerilor, rezultatul analizelor medicale existente si eventualele proceduri de reproducere umana asistata deja efectuate se consemneaza si ne ghideaza catre o strategie medicala particulara cazului.
Pacienta este evaluata ecografic 2D si 3D pentru a determina aspectul ovarelor si rezerva ovariana, uterul, cavitatea uterina si posibile patologii asociate.
Apoi se recomanda o serie de analize si investigatii tintite, cu scopul de a clarifica motivul infertilitatii. Printre acestea se regasesc:
- panelul infectios din secretia vaginala si colul uterin pentru a depista infectii genitale latente sau active
- citologie cervicala (ex. citologic Babes Papanicolau)
- dozari hormonale specifice
- evaluarea permeabilitatii trompelor. Interventia de testare a permeabilitatii trompelor se poate efectua atat radiologic (histerosalpingografia – HSG ) cat si ecografic (histero- salpingo-contrast-sonografia – HyCoSy)
- evaluarea cavitatii uterine (histeroscopie)
- spermograma, spermocultura si test de fragmentare al ADN-ului spermatozoizilor
In completarea acestora, in functie de particularitatea cazului pot fi necesare investigatii suplimentare ce tin de aria imunologica, analiza cromozomiala, microbiom uterin, etc
Se discuta despre optimizarea stilului de viata in cuplu, dieta, miscare si evitarea substantelor ce scad fertilitatea.
Se recomanda in functie de necesar suplimente alimentare.
Ulterior cuplul revine in cadrul unei consultatii “follow-up” unde se revizuiesc toate rezultatele analizelor si investigatiilor efectuate, se explica cele modificate, se ofera un plan de tratament, un prognostic si o rata de succes personalizate.
La acele cupluri unde se decide procedura FIV se va intocmi un dosar medical pentru a fi siguri ca ambii parteneri sunt sanatosi si ca nu exista patologii care ar putea interfera cu procesul stimularii ovariene si/sau obtinerea sarcinii.
Intregul proces FIV poate dura pana la 2 luni in care vor avea loc efectuari de analize, proceduri si examinari multiple. Acest lucru poate fi foarte solicitant din punct de vedere fizic si emotional, iar cuplurile pot fi traversate de emotii puternice si oscilante.
De aceea pe tot parcursul, cuplul beneficiaza de comunicare permanenta cu medicul, asistenta si echipa multidisciplinara pentru a ridica nivelul de confort si siguranta in care se va desfasura toata procedura!
Urmeaza in continuare prima etapa a fertilizarii in vitro – Stimularea si monitorizarea ovariana