Reproducerea umană asistată Microbiomul uterin – ce este, cand il evaluam, ce teste folosim
Microbiomul uterin se referă la microorganismele benefice si patogene care trăiesc în interiorul uterului, al carui echilibru este extrem de important în diferite aspecte ce tin de fertilitate. Acesta joaca un rol important la momentul transferului de embrioni în timpul procedurilor de fertilizarea in vitro (FIV).
Mediul uterin este foarte important pentru succesul implantării embrionului, iar microbiomul uterului poate influența acest proces. Un microbiom uterin optim creează un mediu de sprijin pentru implantarea embrionului. Pe de altă parte, un dezechilibru în microbiomul uterin, cunoscut sub numele de disbioză, a fost asociat cu afecțiuni care pot afecta negativ fertilitatea, cum ar fi fenomenele inflamatorii cronice, precum endometrita.
Microbiomul vaginal este si el deosebit de relevant. Un echilibru sănătos al bacteriilor din vagin este necesar pentru menținerea unui mediu care susține fertilitatea. Perturbarile microbiomului vaginal pot duce la afecţiuni precum vaginoza bacteriană, care a fost asociata cu un risc crescut de infertilitate şi uneori complicaţii în timpul sarcinii.
Menținerea unui stil de viață sănătos, o dietă echilibrată și administrarea de pre si probiotice influenteaza pozitiv microbiomul si vin în sprijinul sănătăţii reproductive. Înțelegerea și manipularea microbiomului uterin este încă un domeniu de cercetare si este probabil să ofere mai multe perspective asupra modului în care il putem optimiza pentru rezultate mai bune în tehnologiile de reproducere umana asistată.
Cand consideram evaluarea microbiomului?
Evaluarea microbiomului la femeile ce se confrunta cu infertilitate poate fi făcută ca parte a unei evaluări cuprinzătoare a sănătății reproductive din prima sau in cazul urmatorelor situatii:
🔸 Pierderea recurentă de sarcina sau eșecul repetat de implantare
Dacă o femeie a suferit pierderi recurente de sarcină saua avut mai multe încercări eșuate de implantare a embrionului în timpul tratamentelor de fertilitate, poate fi luată în considerare evaluarea microbiomului uterin. Dezechilibrele din microbiomul uterin ar putea contribui la aceste eşecuri.
🔸 Istoric de infecții ginecologice
Femeile cu antecedente de infecții ginecologice sau afecțiuni care pot afecta echilibrul tractului reproducător pot beneficia de evaluarea microbiomului. Infecțiile pot modifica echilibrul microbian din vagin sau uter si deci, pot afecta fertilitatea.
🔸 Înainte de tehnologiile de reproducere umana asistată in baremul initial de investigatii:
Pentru femeile care urmează tehnologii de reproducere umana asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV), poate fi luată în considerare evaluarea microbiomului vaginal și uterin înainte de procedură. Un mediu microbian optim în tractul reproducător ar putea contribui la succesul implantării embrionului, prin minimizarea numarului de embriotransferuri , scurtarea timpului pana la obtinerea sarcinii si scaderea ratei de avorturi spontane.
🔸 Infertilitate de cauza inexplicabilă:
În cazurile de infertilitate inexplicabilă în care nu se identifică o cauză clară, explorarea factorilor precum microbiomul ar putea oferi informații suplimentare. Dezechilibrele în microbiomul vaginal sau uterin ar putea contribui la dificultăți în obținerea sarcinii.
🔸 Durere pelvină cronică sau afecțiuni inflamatorii:
Durerea pelvină cronică sau afecțiunile inflamatorii la nivelul organelor de reproducere pot fi asociate cu modificări ale microbiomului. Evaluarea microbiomului în aceste situații poate face parte dintr-o investigație mai amplă a potențialilor factori care contribuie la infertilitate.
🔸 Cazuri speciale precum:
- Rezerva ovariana scazuta si un singur embrion de transferat
- Varsta inaintata, un singur embrion testat si euploid de transferat
Ce teste avem la dispozitie?
Pentru fiecare din testele prezentate în continuare proba este reprezentată de o biopsie de endometru ce se poate efectua in cabinet, cu sonda Pipelle, probă ce va fi trimisă ulterior către analiză. Aceasta biopsie nu necesită anestezie, disconfortul pacientei este minim si timpul de recoltare scurt. Modificările în compoziția microbiană a uterului pot influența mediul imunitar local și pot afecta rezultatele fertilității.
Modificarile microbiomului endometrial, cum ar fi o creștere excesivă a bacteriilor potențial patogene sau o scădere a bacteriilor benefice, pot contribui la afecțiuni inflamatorii în uter. Inflamația poate perturba procesele fiziologice normale necesare implantării și continuarii dupa implantare a unei sarcini.
1. BIOPSIA DE ENDOMETRU CU IMUNOMARCAJ
Cea mai importantă populație de leucocite din endometru cuprinde celulele natural killer (NK). Celulele NK prezinta ca antigen de suprafata: CD56. În timpul implantării, ele constituie 70-80% din populaţia leucocitară, iar dacă are loc concepţia numarul lor creşte şi mai mult. Celulele NK sunt deosebit de abundente în uter în momentul implantării și sunt în contact strâns cu celulele trofoblaste placentare. Au un rol major atât în implantare, cât și în dezvoltarea placentei și în vascularizaţia acesteia. Insa cand acestea sunt predominante sau hiper exprimate, atat sarcinile naturale cat si cele obtinute FIV sunt influentate negativ.
Prezenta CD138 (Syndecan -1) este utilizata in contextul endometritei cronice sublinice (afectiune inflamatorie a endometrului ce poate sa nu aiba manifestare macroscopica) si indica un raspuns imun nefavorabil ce implica celule numite plasmocite.
CD138 și CD56 sunt asadar markeri de pe suprafața celulară care sunt adesea utilizați în analiza imunohistochimică pentru a identifica și caracteriza populatii de celule specifice in endometru cu potential negativ pe fertilitate prin hiper-exprimare.
Evaluarea prezenţei celulelor CD138 și CD56 la nivel endometrial în contextul
- eşecului recurent de implantar e
- avorturilor spontane recurente
- factorilor de risc pentru endometrita cronica
- sangerarii uterine anormale recurenta
- endometriozei
poate oferi perspective asupra unor potentiale anomalii în răspunsul imun.
2. Testele EMMA si ALICE
Testul ALICE detecteaza bacteriile patogene din țesutul biopsiat care pot provoca endometrita cronică (inflamația mucoasei uterine). Endometrita poate afecta până la 30% dintre pacienții cu infertilitate.
Testul EMMA, este analiza genomică a microbiomului endometrial si determina balanta speciilor microbiene din uter. Poate ajuta la identificarea proporțiilor speciilor de microorganisme și poate semnala disbioza (un dezechilibru între bacteriile „bune” și „rele”). Un microbiom endometrial normal, sănătos, ar trebui să fie format din peste 90% specii de Lactobacillus. Prezența altor specii poate distruge ecosistemul. Un microbiom anormal este asociat cu rate semnificativ mai scăzute de implantare de embrioni, sarcină și nașteri vii.
3. Testul ENDOMETRIOME
Este un test de screening care permite studierea compoziției genetice a microbiotei endometriale, determinând dacă aceasta este reprezentată de o floră fiziologică sau patologică. Oferă o imagine cuprinzătoare a compoziției bacteriene endometriale prin raportarea microorganismelor cel mai bine reprezentate în endometru. Analiza constă în extracția ADN-ului, amplificarea ulterioară prin PCR și secventierea genelor bacteriene.
Acest lucru permite atribuirea și cuantificarea relativă a fiecărei bacterii prezente într-o probă. Bacteriile asociate endometritei cronice care pot fi detectate prin analiză sunt: Escherichia coli, Klebsiella spp., Chlamydia spp., Mycoplasma spp., Neisseria spp., Ureaplasma spp., Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Gardnerella vaginalis, Pseudomonas aeuroginosa.
Care sunt potentialele dezavantaje ale testarii?
- Cost crescut
- Prelungirea timpului pana la transfer
- Nu exista un consens legat de tratament. Acesta se ofera personalizat de catre medicul specialist
Este important de menționat că aplicarea clinică a evaluării microbiomului în contextul fertilității este încă în evoluție. Intotdeauna este important sa va consultati cu un medic specialist în fertilitate pentru a determina dacă evaluarea microbiomului este necesara in cazul dvs si daca rezultatele ar putea influenţa strategiile de tratament.