Reproducerea umană asistată Tehnica ZyMot de preparare a spermei, ce este și când o folosim?
ZyMot este o tehnologie concepută pentru utilizarea în domeniul reproducerii umane asistate. Este folosită pentru a pregăti și selecta spermatozoizii pentru utilizare în procedurile de inseminare intrauterină fertilizare in vitro și injectare intracitoplasmatică a spermei (ICSI).
Dispozitivul ZyMot este conceput pentru a imita procesele fiziologice naturale care au loc în tractul reproducător feminin, ajutând la selectarea spermatozoizilor foarte mobili prin asta înțelegând și “mai sănătoși” pentru utilizare în procedurile de reproducere umana asistata.
ZyMot filtreaza si astfel separă spermatozoizii care au capacitatea de a trece prin miscarea lor activa prin filtrul membranar din dispozitiv, demonstrând o buna motilitate. De asemenea, doar spermatozoizii cu capete mai mici de 8 microni pot trece prin filtrul membranar (acesta reprezentand un criteriu de dimensiune al filtrului). Scopul este acela de a îmbunătăți șansele de fertilizare ale ovocitului prin selectarea celui mai bun spermatozoid.
ZyMot este disponibil în două volume de procesare: 850µl și 3ml. Prezintă un port de intrare si un port de iesire al probei. Dispozitivul permite intrarea a 850 µL sau 3 ml de cantitate initiala de probă și furnizează la final 500 µL sau 1-1.5 ml de volum de proba pentru utilizare ulterioară. Materialul seminal netratat se depozitează în orificiul de intrare și se lasa la incubat timp de 30 de minute, extragându-se ulterior pentru a fi folosit.
Probele prelucrate cu ZyMot reprezintă o economie semnificativă de timp față de metodele tradiționale de preparare a spermei și o calitate mai bună a probei. Dispozitivul ZyMot poate fi utilizat cu următoarele tipuri proba seminală: normală, număr scăzut de spermatozoizi, motilitate scăzută (orice probă care are prezinta spermatozoizi mobili, chiar și la concentrații extrem de scăzute), vâscozitate crescută, volum scăzut, o combinație a proprietăților de mai sus și probe congelate.
Asadar, cand folosim Zymot?
✓ Patologie masculina / spermograma modificata si/sau grad crescut de fragmentare ADN spermatozoizi
✓ Rata scazuta de fertilizare a ovocitelor dupa procedura ICSI intr-un FIV anterior
✓ Calitate scazuta a embrionilor obtinuti intr-un FIV anterior
✓ Esec recurent de implantare dupa embriotransfer
✓ Esec anterior la inseminare intrauterina
Dispozitivele ZyMot au fost certificate CE în 2017 și aprobate de FDA în 2018.