Reproducerea umană asistată Transfer embrion de ziua 5 versus ziua 3

Una dintre dezbaterile majore în Fertilizarea in vitro (FIV) se concentrează pe momentul transferului embrionilor: stadiul de clivaj sau stadiul de blastocist. Aceste etape sunt atinse, în mod obișnuit, în ziua 3 și zilele 5-7 ale dezvoltarii. Odată cu îmbunătățirea tehnologiilor de laborator, transferul embrionilor în ziua 5 a devenit tot mai populară.

Transfer embrion de ziua 5 versus ziua 3

Embrionii în stadiul de blastocist au rate mai mari de implantare, datorită maturității lor și probabilității mai mari de a fi cromozomial normali (corecți genetic).

În ciuda ratelor mai mari de implantare a blastociştilor, atât embrionii de ziua 3 cât și cei în stadiul de blastocist au rate similare de sarcină și naștere viabilă per ciclu FIV.

Atât transferurile de embrioni în ziua 3, cât și cele în ziua 5 sunt susținute de dovezi științifice și teoretice solide și sunt utilizate în funcție de circumstanțe.

Embrionii în ziua 3 sunt denumiți embrioni în stadiul de clivaj, deoarece celulele embrionului inca se divid. Până în ziua a 3-a, majoritatea embrionilor au trecut prin câteva etape de diviziune și sunt compuși din 6 până la 10 celule, deși pot avea și mai puține, uneori chiar 4 celule. Studii ample sugerează că embrionii cu 8 sau mai multe celule în ziua 3 au rate semnificativ mai mari de naștere viabilă decât embrionii de ziua a 3-a cu mai puține celule.

Până în ziua a 5-a, embrionii ating stadiul de blastocist în dezvoltare. Blastocistii se divid și își cresc rapid numărul de celule. Celulele încep, de asemenea, să se specializeze și să se împartă în masa celulară internă (care se dezvoltă ulterior in fat) si în trofectoderm (din care se dezvoltă ulterior placenta). Creșterea embrionilor până la stadiul de blastocist poate fi un instrument util de selecție a embrionilor de calitate superioară și de asemenea în cazul în care se efectuează testare genetica, aceasta având loc doar în acest stadiu.

Studiile actuale nu indică un consens clar cu privire la eficacitatea transferului în ziua 3 sau ziua 5 din punct de vedere al ratei cumulative de nașteri, însa pacientele cu varsta peste 36 ani au sanse mai mari de reusita cu transfer de ziua 5.

Iata care sunt avantajele si dezavantajele in cazul transferului cu embrion de ziua 3, respectiv ziua 5.

BLASTOCIST

AVANTAJE

  1. Embrionii în ziua 5 sunt maturi, având o probabilitate mai mare de a fi cromozomial normali și sănătoși. Aceștia au supraviețuit în mediul artificial al incubatorului, arătând astfel o superioritate genetică.
  2. Sincronizarea temporală este mai bună între embrion și endometru la momentul transferului de embrioni în ziua 5, deoarece implantarea naturală după momentul ovulaţiei are loc de obicei în zilele 5-7.
  3. Embrionii în ziua 5 pot fi supuși testelor genetice, însă există o dezbatere intensă privind eficacitatea acestei practici și când ar trebui efectuată.
  4. Poate fi necesar un număr mai mic de transferuri de embrioni pentru a obține sarcina, respective nastere viabilă.

DEZAVANTAJE

  1. Șanse mai mari ca embrionii să nu supraviețuiască până în ziua 5, rezultând mai puțini embrioni disponibili sau posibil deloc
  2. Embrionii viabili în ziua 3 pot să nu ajungă în ziua 5 pentru transfer deoarece oricat de bine asigura un laborator de embriologie mediul propice de dezvoltare, este totuși un mediu artificial care nu este identic cu cel uterin pentru creșterea embrionilor
  3. Riscul de nastere prematura (32-37 saptamani) este mai mare in cazul transferului de blastocisti decat al embrionilor de ziua 3
  4. Nu este o solutie optima pentru pacientele cu putine ovocite fertilizate

EMBRION DE ZIUA 3

AVANTAJE

  1. Embrionii dezvoltați până în ziua 3 au demonstrat deja o normalitate genetică și rezistență suficientă pentru a justifica transferul
  2. Unii embrioni care ar putea supraviețui într-un mediu uterin optim se pot opri în evoluţie între ziua 3 și ziua 5 dacă sunt lăsați în laborator pentru dezvoltare, astfel încât unii embrioni potențial viabil nu vor avea șansa la implantare dacă vor ramâne în laborator pana in ziua 5. Asadar li se ofera sansa in ziua 3.
  3. Mai mulți embrioni disponibili pentru transfer
  4. Șanse mai mici de anulare a ciclului: datorită prezenței in general a unui numar mai mare de embrioni de ziua 3 disponibili pentru transfer.

DEZAVANTAJE

  1. Rate mai mici de implantare per embrion transferat: cu toate acestea, cel mai probabil există mai mulți embrioni disponibili în ziua 3 comparativ cu ziua 5
  2. Necesitatea transferului a mai mulți embrioni odată: crescând șansele de sarcini gemelare sau multiple
  3. Mai puține informații disponibile din evaluarea embrionilor și calitatea lor
  4. Lipsa opțiunilor de testare genetică

Compararea Ratelor de Succes Unul dintre cele mai citate articole pe acest subiect al Societatii Americane de Medicina Reproductiva nu evidențiază diferențe semnificative statistic în ratele de sarcină intre cele 2 modalitati de transfer.

În studiu, ratele de sarcină pentru transferurile în ziua 3 vs. ziua 5 au fost, respectiv, 66% și 71%. Cu toate acestea, au existat diferențe semnificative în rata de implantare, 30% vs 50%. Acest lucru înseamnă că pentru ca ratele de sarcină să fie aceleași, au fost transferați mai mulți embrioni în cazul transferului în ziua 3.

Sursa pozei - invITRA

In articolul urmator voi discuta despre - De ce preferam sa nu facem transfer in ziua 4(morula) sau in ziua 6(blastocist de ziua 6)?