Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice
Cristiana Odukoya

Ce este sindromul ovarelor polichistice?

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o patologie foarte des întâlnită în practica mea curentă, cu o fiziopatologie nu tocmai facilă, foarte amanunțită, caracterizata de o serie de mecanisme ce alcătuiesc un cerc vicios, autoîntreținut și este foarte important să înțelegem cum funcționează ea. Pune probleme endocrinologilor prin sindromul metabolic uneori descris și pune probleme ginecologilor, când asociază infertilitate. Această afecțiune este cauzată de nivelurile ridicate de hormoni masculini, numiți androgeni, care pot duce la probleme de fertilitate, creștere a părului facial și corporal excesiv și alte probleme de sănătate.

SOPC are o prevalență de 2,5 până la 11,9% în cadrul populației feminine de vârstă reproductivă și se poate manifesta prin multiple fațete. Sunt multe ipoteze care stau la baza manifestărilor heterogene printre care predispoziția genetică, factorii de mediu dar și mediul intrauterin hiperandrogenic la care pacienta a fost expusă prenatal. 

Pentru a diagnostica SOPC, în cadrul consultației vom efectua un examen fizic, ecografie transvaginală pentru a vizualiza mai bine organele pelvine, uterul si ovarele și analize hormonale țintite pentru a vedea cum funcționează pacienta din punct de vedere hormonal și metabolic.

Printre simptomele SOP se numără:

  • Cicluri menstruale neregulate sau absența menstruației
  • Creștere excesivă a părului facial și corporal
  • Acnee severă sau probleme de piele
  • Creștere în greutate sau dificultate în a pierde în greutate
  • Probleme de fertilitate
  • Niveluri ridicate de zahăr din sânge sau diabet zaharat tip 2
Cristiana Odukoya

Ce ar putea include tratamentul pentru sindromul ovarelor polichistice?

Tratamentul SOP poate include schimbarea stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate prin dietă și exerciții fizice regulate. Terapia hormonală, care implică utilizarea de pilule contraceptive sau alte medicamente care pot ajuta la controlul nivelurilor de hormoni, poate fi, de asemenea, utilizată pentru a trata simptomele SOP.

În cazul pacientelor cu SOPC care mi se adresează pentru infertilitate
Pacientele cu SOPC au o rezerva ovariana buna. Si totusi, de ce vorbim despre infertilitate la aceste paciente? Primul aspect ar fi ca probabil nu ovuleaza. Este adevarat la unele paciente. Insa, intervin si alte mecanisme mai subtile , precum un mediu hormonal ostil, dezechilibrat,  cu un asincronism de dezvoltare foliculara, deci o recrutare ineficienta, un numar ridicat poate de ovocite la punctie, insa imature sau de calitate slaba și nu in ultimul rand o receptivitate endometrială scazuta, de asemenea foarte important in pregatirea pentru embriotransfer la aceste paciente.

Cum manageriem infertilitatea la aceste femei?
Primele modificari trebuie sa survina la obiceiurile si stilul de viata al pacientei. Pierderea in greutate cu 5-7% atunci cand IMC>25 kg/m2 poate fi singura modificare necesara. Mentinerea glicemiei in limite normale, incetarea fumatului, consumul moderat de alcool, activitatea fizica, dieta si asa mai departe s-au asociat cu obtinerea sarcinii pe cale naturala, obtinerea unui numar crescut de embrioni si o rata buna de sarcini si nasteri in urma FIV.

Al doilea pas ar fi inducerea ovulației cu diferite medicamente.
Rezistenta sau esecul de inducere a ovulatiei permit trecerea la tratamentul de linia a 3a si anume FIV. Acestea pot fi si prima linie de tratament in contextul patologiei asociate cu indicatie clara (patologie masculina asociata, patologie tubara, endometrioza  etc)
Este important ca femeile cu SOPC să își cunoască particularitățile, plusurile și minusurile. Nedepistată și netratată, poate duce la complicații de sănătate pe termen lung, cum ar fi diabetul zaharat tip 2 și probleme cardio-vasculare și metabolice. Cu management adecvat, majoritatea femeilor cu SOPC pot duce o viață sănătoasă, activă, absolut normală și pot avea o sarcină sănătoasă.
Fă primul pas corect

Mă găsești în cadrul Clinicii Embryos, unde te aștept la o consultație. #sciencetogether

Vreau o programare