Reproducerea umană asistată De la diagnosticul de infertilitate la procedura FIV - Punctia ovariana ghidata ecografic (prelevarea de ovocite)

Punctia ovariana ghidata ecografic este o procedură medicală realizată sub control ecografic, utilizată în tratamentul fertilității și în procedurile de reproducere asistată.

De la diagnosticul de infertilitate la procedura FIV - Punctia ovariana ghidata ecografic (prelevarea de ovocite)

Dupa ce am parcurs pasii stimularii si monitorizarii ovariene, am ajuns la momentul punctiei ovariene. Prelevarea de ovocite sau OPU (oocyte pick up) va avea loc la 35-35 ore si jumatate de la declansarea cu medicatia specifica.

In ziua punctiei vei veni nemancata, nebauta cu 8 ore inaintea interventiei deoarece aceasta se va efectua sub anestezie (sedare minima) si cu partenerul care va avea abstinenta 2-5 zile inainte; sau singura daca scopul este cel de congelare ovocite, sau exista proba de sperma deja congelata in clinica.

Un ac foarte fin sub ghidaj ecografic respectandu-se foarte riguros tehnicile de asepsie si se introduce prin peretii vaginali si se punctioneaza foliculii ovarieni maturi de pe ambele ovare. Lichidul folicular extras este examinat imediat sub microscop de catre embriologi pentru evidentierea ovocitelor. Durata procedurii este de 15-20 minute si durata totala de spitalizare ambulatorie de cateva ore.

La finalul interventiei vei merge in rezerva post interventionala pentru monitorizare, unde poti ramane o perioada scurta de timp cu efectul anestezic si cu mica sensibilitate la nivel abdominal. Toate potentialele efecte adverse vor fi atent monitorizate si se va interveni cu medicatie antialgica daca va fi necesar. Este posibil si fiziologic sa observi o mica sangerare vaginala dupa interventie. Vei sti inainte sa pleci din clinica cate ovocite totale au fost extrase si detalii despre proba de sperma a partenerului. A doua zi vei fi contactata de embriolog pentru a primi detalii despre fertilizarea ovocitelor si in functie de patologia individuala, varsta, istoric, numar de ovocite fertilizte, parametri ai fertilizarii etc ; medicul curant si embriologul vor decide impreuna cum se va efectua embriotransferul.

Posibilitatile sunt de: embriotransfer proaspat, cu embrion de ziua 3 (la 3 zile dupa punctie); cu embrion de ziua 5 (la 5 zile dupa punctie) sau embrionii obtinuti fie ziua 3, fie ziua 5 se congeleaza si se transfera pe un ciclu ulterior. Tot la momentul formarii embrionilor are loc si discutia in eventualitatea testarii genetice preimplantationale a acestora, inainte de a fi congelati. Daca se decide transfer proaspat, administrarea de progesteron impreuna cu alte medicamente decise de catre medic, vor incepe in seara punctiei.

Altfel, daca embrionii se vor congela, se pot continua eventual anumite medicamente decise de catre medic post punctie in vederea ameliorarii simptomatologiei post interventionale in functie de caz sau pregatirii pentru embriotransfer. Daca nu veti merge mai departe cu transfer proaspat, menstruatia va veni mai devreme decat o asteptati, si este normal! Dar este un lucru bun pentru ca ne anuntati si ne mobilizam mai departe pentru transfer decongelat.

⚠️ ATENTIE! Nu toti foliculii contin ovocite si nu toate ovocitele recoltate sunt obligatoriu mature, asadar ne asteptam la punctie ca numarul de ovocite recoltate sa fie mai mic decat numarul de foliculi pe care ii vedem noi ecografic la monitorizari.

Insa asteptam optimisti vestile bune din laborator unde vom intra putin cu discutia in articolul urmator – Fertilizarea si dezvoltarea embrionilor.