Daca ai ajuns la aceasta etapa inseamna ca ai trecut de:
La acest moment, medicul are un plan personalizat de tratament si un protocol de stimulare pentru tine.
Medicatia consta in preparate injectabile cu hormoni similari celor naturali, usor de autoadministrat la domiciliu, la nivel subcutanat (sub piele), cel mai frecvent la nivelul abdomenului, sub forma unui pen(stilou). Medicul va stabili mai multe astfel de preparate pe perioada stimularii ovariene:
Protocolul, tipul, doza si durata tratamentului sunt stabilite de catre medic in functie de particularitatea pacientei.
Protocolul reprezinta un plan, o schema de desfasurare a stimularii ovariene. Exista mai multe tipuri de abordare a acesteia (protocol scurt cu antagonist, protocol scurt cu agonist, protocol lung, stimulare pe faza luteala, dual-stim, random-start etc). Cele mai frecvente 2 protocoale sunt:
Protocolul scurt cu antagonist Injectiile incep in a doua sau a treia zi de menstra, avand o durata totala de aproximativ 10-12 zile. Se utilizeaza mai multe tipuri de injectii ce vor fi efectuate zilnic, la aceeasi ora (stabilita de catre medic). Vei fi instruita ce medicatie incepi, de cand incepi si la ce ora o administrezi. La finalul acestor zile are loc declansarea (tot prin tratament injectabil), urmata la 35-35 ore si jumatate de punctia ovariana.
Protocolul lung Acesta incepe la aproximativ 7 zile de la ovulatie (ziua 21 de ciclu menstrual la o pacienta cu menstre la 28 de zile, dar atentie, poate varia). Vei incepe medicatie injectabila de inhibitie timp de 14 zile, apoi vei veni la ecografie. Ulterior, vei continua cu alta medicatia injectabila de stimulare, iar cea inceputa anterior se va continua. Vei fi instruita ce medicatie incepi, de cand incepi si la ce ora o administrezi. La finalul acestor zile are loc declansarea (tot prin tratament injectabil), urmata la 35-35 ore si jumatate de punctia ovariana. Se numeste protocol lung pentru ca durata tratamentului injectabil este mai mare (de obicei cu cele 14 zile in plus de la inceput).
Stimularea pe faza luteala incepe dupa ovulatie, are o durata putin mai mare de zile de stimulare decat protocolul scurt cu antagonist si necesita doze mai mari de medicatie. Acest tip de stimulare NU poate fi urmat de embriotransfer proaspat. Stimularea pe faza luteala, random-start si dual-stim sunt rezervate anumitor categorii de paciente si vor constitui subiectul altui articol.
Monitorizarea este reprezentata de vizitele pe care le vei face in clinica pe parcursul perioadei de stimulare. In general prima vizita este in ziua 5 de stimulare in cazul protocolului scurt cu antagonist si in ziua 7 in cazul protocolului lung. Ulterior urmatoarea vizita va fi in ziua 8 de stimulare in cazul protocolului scurt cu antagonist si ziua 10 in cazul protocolului lung. Ultima vizita variaza in functie de raspunsul pana la acest moment la medicatie, dar in general va fi in ziua 10 de stimulare in cazul protocolului scurt cu antagonist si variaza in cazul protocolului lung.
In cadrul acestor vizite:
Ne dorim si de cele mai multe ori lucrurile asa se si petrec, pacientele inteleg foarte bine modalitatea de administrare a medicatiei, raspund optim la tratamentul de stimulare si sunt in parametri doriti.
Insa, cateodata ne putem regasi in urmatoarele situatii nefavorabile pe care este important sa le cunoastem si sa le avem in vedere de ambele parti, sa le corectam/ evitam in masura in care acest lucru este posibil:
Atentie! A nu se confunda sindromul de hiperstimulare ovariana cu sindromul algic pelvin mai accentuat post punctie ovariana la pacientele cu rezerva ovariana crescuta care se manifesta sub forma durerii, balonarii, ovarelor de dimensiuni mai mari, lichidului vizibil ecografic la nivel pelvin care cedeaza la tratament destul de repede, simptomele nu progreseaza si nu modifica analizele.
Asadar, urmeaza in continuare a doua etapa a fertilizarii in vitro – Punctia ovariana ghidata ecografic (prelevarea de ovocite)