Reproducerea umană asistată De la diagnosticul de infertilitate la procedura FIV - Dezvoltarea embrionului

De la diagnosticul de infertilitate la procedura FIV - Dezvoltarea embrionului

Urmatoarea zi dupa punctia ovariana embriologul te va anunta cate dintre ovocitele tale au fertilizat prin metodele alese. Din acest moment, urmeaza dezvoltarea embrionilor in mediu de cultura, in laborator pentru 3-7 zile. Vei discuta atat cu embriologul cat si cu medicul tau despre cum va avea loc monitorizarea procesului de dezvoltare embrionara in laborator.

Urmarirea poate avea loc pana in ziua 3 de dezvoltare (stadiul de 6-10 celule, ideal 8) sau pana in zilele 5-7 (stadiul de blastocist). Cel mai adesea optam pentru evolutie la blastocist (pentru a urmari modalitatea prin care embrionul se divide, competenta si capacitatea lui de evolutie), insa sunt situatii in care optam pentru embrion de ziua 3 si motivele pentru care facem acest lucru va fi discutat in articolele urmatoare.

Intermediar, intre ziua 3 si ziua 5, exista stadiul de morula (minim 16 celule). Transferul sau congelarea pot avea loc si in aceasta etapa.

Blastocistul (100-300 de celule) este format dintr-un strat intern de celule (masa celulara interna), inconjurat de un strat extern de celule (trofectoderm). Stratul intern este cel care va duce la dezvoltarea fatului, in timp ce stratul extern va deveni placenta. Daca exista indicatie sau se ia in considerare o testare genetica preimplantationala, aceasta va avea loc la acest moment.

Tocmai aceste elemente vor fi analizate si vor determina clasificarea embrionilor pe care tu o primesti si o regasesti sub forma unor cifre si litere.

Selectia embrionilor are loc dupa criterii morfologice care cuprind rata cu care ei se divid, numarul de celule, aspectul citoplasmei celulare, fragmentatii, si alte elemente.

In anul 1990, dr. David Gardner a dezvoltat un sistem de gradare care inca este folosit la scara larga, insa pe parcurs au mai aparut si variatii mai mult sau mai putin complexe.

Acest sistem evalueaza gradul de expansiune numerotat de la 1 la 6, masa celulara interna A-B-C si trofectodermul A-B-C . Detalii suplimentare se gasesc in figurile de mai jos.

Embryo Grading Explained (alifehealth.com)

Un alt aspect foarte important este momentul la care embrionul atinge stadiul de blastocist. Poate fi in ziua 5,6 sau 7. Daca embrionul atinge stadiul de blastocist in ziua 5 este semn ca dezvoltarea are loc in parametri normali. Daca ajunge la stadiul de blastocist mai tarziu, in ziua 6 sau 7, poate indica o problema in divizunea celulara. Desi rata de sarcini este mai mica cu blastocistii tardivi, implantarea are loc si sarcini viabile se obtin si cu blastocisti de ziua 6 si chiar 7.

In general, nu optam pentru transfer proaspat al blastocistilor de ziua 6 sau 7 pentru ca se depaseste fereastra de implantare, asadar, ei vor fi congelati si transferati pe un ciclu ulterior.

Sistemul de clasificare al embrionilor ajuta embriologul si medicul sa evalueze corect calitatea embrionului si sa prioritizeze transferul alegand embrionii cei mai buni. In timp ce un embrion cu gradatie inalta are sanse mai bune sa se implanteze, nu inseamna ca un embrion cu un scor mai mic nu are sanse deloc sa se implanteze, altfel, nu ar fi pastrat. Clasificarea singura nu are puterea de a garanta o anume evolutie!

Clasificarea morfologica este SUBIECTIVA, iar experienta embriologului este definitorie in selectia embrionilor.

Suplimentar clasificarii morfologice a embrionilor, din ce in ce mai des este utilizata testarea genetica preimplantationala pentru aneuploidii (PGT-A) pentru a determina ce embrioni sunt si euploizi (corecti genetic, cromozomial). Standardul este de a transfera un embrion euploid.

In articolele urmatoare voi discuta despre transferul proaspat versus congelat, cand si de ce. Transfer de embrion de ziua 5 sau de ziua 3, cand si de ce.